Salutări tuturor, mai puţin celor care sunt deja la a doua vacanţă anul ăsta.
Cinci zile a rezistat în funcție noul șef al armatei iraniene, înainte ca Israelul să-l trimită și pe el la Allah. Probabil singura soluție pentru iranieni în momentul ăsta e să bage E-uri în generali ca să țină mai mult.
PSD a obținut acordul celorlalte partide pro-europene pentru o nouă rotativă guvernamentală. Pentru început premier va fi Bolojan, cât să redreseze bugetul și să pună România din nou pe picioare, apoi va veni un premier pesedist ca să îndrepte din nou lucrurile.
Un urs a fost văzut aseară în orașul Mediaș. Locuitorii au fost avertizați prin Ro-alert să evite zona, la fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD, însă până la urmă nu s-au semnalat incidente, probabil ursul ieșise fiindcă îl trimisese nevastă-sa la Lidl după zmeură.
CINE V-A SONDAT AICI?
ŞI ACUM, ŞTIRILE!
🟠 Emil Boc a alergat, a făcut flotări şi un scurt antrenament de arte marţiale la Sports Festival. Primarul i-a invitat pe toți clujenii să facă sport pentru a se menține sănătoși, că Spitalul regional mai durează.
🟠 Ion Ţiriac spune că ar putea construi o magistrală de metrou în 6 luni în loc de 2-3 ani, „cu câţiva chinezi” de la Beijing. Mersi frumos, nea Ioane, cu chinezi poate oricine.
🟠 Primăria Cluj a alocat 5 milioane de lei din bugetul local către cultele religioase, că poate aici e problema cu întârzierile la centură și metrou, nu ne ajută Dumnezeu.
🟠 Luni, 16 iunie, s-au împlinit 21 de ani de la inaugurarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, pe muzică de Vivaldi, adică peste 80 de Anotimpuri în care ori a plouat, ori a fost prea frig, ori a fost prea cald, de n-am reuşit nicicum s-o terminăm.
🟠 Consilierii locali au aprobat indicatorii financiari pentru construirea unui tronson al Centurii Metropolitane care ar lega direct cartierul Mănăştur de centură şi apoi de autostradă, de parcă cineva ar vrea să plece vreodată din Mănăştur.
🟠 Florin Piersic a vorbit 40 de minute la Gala de Deschidere a TIFF, unde a primit Premiul de Excelenţă pentru o viaţă dedicată cinematografiei. Era doar o introducere, dar organizatorii au profitat de un moment în care maestrul îşi dregea vocea şi au pornit filmul.
🟠 O clujeancă de 52 de ani a terminat şefă de promoţie la Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB, probabil după ce s-a motivat singură în fața oglinzii: „Pune mâna și învață, că mă spetesc muncind să te țin în facultate!”
🟠 U-BT Cluj este campioana României la baschet pentru a cincea oară consecutiv. După victoria de la Oradea în meciul decisiv al finalei, baschetbaliştii s-au întors la Cluj pentru tradiţionala baie în Someş. Din păcate, ei fiind baschetbaliști, Someșul abia le venea până la glezne.

🟠 Meciul de retragere al Simonei Halep va avea loc la Cluj în 13 iunie 2026, când a găsit femeia un teren de sport neocupat încă de Untold.
🟠 Peste 4000 de oameni au participat la marşul LGBT Pride din centrul oraşului, în weekend. O demonstraţie de prostie, fudulie, indecenţă, ostilitate şi ură a urmat la scurt timp în comentariile de pe reţelele sociale.
📷 AM FOST PE INSTA ŞI NE-A PLĂCUT: Vineri, la ieşirile din Cluj.
🟠 Alin Tişe îşi lansează a treia carte în mai puţin de un an, un randament remarcabil pentru cineva care are totuşi un job important, pe care sperăm că nu l-a neglijat, cel de DJ la chefurile Consiliului Judeţean.
🟠 Mecanicii de la un atelier auto din Cluj au găsit un pachet cu droguri lipit sub maşina unui senator USR. Colegii lui din partid s-au panicat că li s-ar fi putut întâmpla şi lor acelaşi lucru, dar s-au uitat şi n-au găsit nimic sub trotinete.
🟠 Meta anunţă că va introduce publicitate pe whatsapp. Aşteptăm să vedem cum vor funcţiona reclamele personalizate pe grupurile de părinţi: rechizite, lego şi dulciuri când se discută de zile de naştere, pumnale şi vitriol în conversaţiile despre fondul clasei.
🗨️ CĂ BINE ZICE… - CITATUL DEŞTEPT AL SĂPTĂMÂNII
„Închide dracului televizorul.”
- soţia lui Mircea Baniciu, în campania electorală, aşa cum îşi aminteşte amuzat artistul într-un tête-à-tête cu Florin Danciu la podcastul „Constraste”. Poveşti ştiute şi mai puţin ştiute despre Phoenix, Iliescu, Păunescu, dar mai ales despre Foarţă, Ujică, Pittiş, Vintilă, Dan Verona, Nicu Covaci, artişti şi prieteni ai lui Baniciu care au marcat prin muzica lor deja mai multe generaţii.
🌱 ÎNAINTE E MAI BINE
- ştirea pozitivă despre afacerile, iniţiativele şi investiţiile clujene -
728 de români din 12 ţări - expoziția „PLECAT” despre migrația românilor, la Muzeul de Artă din Cluj
Până în 22 iunie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, mai puteţi vizita expoziția foto-documentară „PLECAT”, realizată de jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț. Evenimentul face parte din programul TIFF și prezintă rezultatele unei documentări de peste șase ani asupra migrației românilor în Europa.
Expoziția reunește fotografii, texte și instalații care reflectă viețile a 728 de români din diaspora, intervievați în 12 țări. Printre elementele principale se numără o instalație formată din opt panouri cu portretele acestora, dar și imagini din culisele muncii celor doi autori, care au locuit în această perioadă într-o dubiţă.
„Am fost și noi 'plecați' în anii aceștia, departe de familie și prieteni, trăind într-un van de șase metri. Am stat în frig, căldură, ploaie, în parcări, șantiere, câmpuri de căpșuni, eu am scris pe scaunul șoferului, iar Cosmin a editat mii de fotografii întins în pat, cu o măsuță de laptop în brațe. Știu că viața noastră pare boemă, dar de multe ori a fost inimaginabil de greu.
În anii aceștia am trăit mai mult viețile oamenilor despre care am scris și pe care i-am fotografiat decât viețile noastre. Am lucrat zi de zi la acest proiect, fără să-mi amintesc să ne fi luat vreo pauză în afară de câte o zi sau o jumătate de zi în care ne-am plimbat prin vreun oraș, dar mereu așteptând o aprobare ca să intrăm pe un șantier, într-un spital, într-o fermă sau într-o fabrică”, scrie Elena Stancu.
Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 și 18:00 și propune o perspectivă documentară asupra unuia dintre cele mai importante şi mai dureroase fenomene sociale din România ultimelor decenii.
⭐ CLUJUL - SPECTACOL
FILM ŞI TEATRU
🎞️ TIFF continuă până în 23 iunie - program
🎬 Festival Universitar de Teatru şi Film | FRAME - 19-29 iunie, Facultatea de Teatru şi Film, str. Mihail Kogălniceanu nr.4 - program şi rezervări
MUZICĂ
🎶 Concerte unplugged la Muzeul de Artă - 17-22 iunie, ora 20, acces gratuit - program
🎤 Karaoke Party | Give me some Spaţiu - vineri, 20 iunie, ora 21, Spaţiu Music Pub, Piaţa Muzeului 3 (Bardot, la etaj) - detalii.
🎻 Concert simfonic | Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii Transilvania - duminică, 22 iunie, ora 20, la Auditorium Maximum (Kogălniceanu 5) - detalii
🪄 Cine-Concert | Amadeus Live - duminică, 22 iunie, ora 18, BT Arena - detalii
MIŞCARE
🚗 Raliu Retro | Carpathian Classic - 19-21 iunie, Parc Tehnic la Cluj Arena - detalii
🏎️ Raliul Clujului - 20-22 iunie, start la Cluj Arena (sâmbătă, ora 20) - program
🌙 Hoia Baciu Night Run - sâmbătă, 21 iunie, ora 22, Pădurea Hoia Baciu - detalii
PRIN CLUJ
🥖🥕 Târg „Produs de România” - 20-22 iunie, 12-22, Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” - detalii
📷 Expoziţie foto „PLECAT” | Migranţi români | Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu - 13-22 iunie, orele 10-18, Muzeul de Artă
PODCAST ŞI UMOR
💖 Megatalentata actriţă şi cântăreaţă Anca Hanu la „Clujăreala” lui Marius Aciu: „Emoţia te face viu, te conectează la public şi la adevăr”.
🪀 Nicu Bendea l-a invitat pe scriitorul la podcast, iar Alex Moldovan l-a invitat pe Nicu Bendea în lumea cărţilor pentru copii.
🫰 a încercat să le sugereze prietenilor de la Epic Show că are nevoie de un împrumut. Vă închipuiţi cum a funcţionat asta.
👋 Pentru agenda culturală completă + recomandări mai multe şi mai generoase,
abonaţi-vă şi la , tot aici, pe substack. 👀
🎈 ŞI CU COPIII CE FACEM?
Trimiteţi-i la fotbal. Universitatea Cluj a dat startul selecțiilor pentru formarea secției de fotbal feminin – o echipă de senioare și patru grupe de junioare. Clubul încurajează fetele cu vârsta între 10 și 17 ani să se înscrie la trialul care va avea loc vineri, 20 iunie, pe terenul 2 din Parcul Sportiv Dr. Iuliu Hațieganu. Aici e formularul de înscriere.
De asemenea, continuă și selecțiile pentru echipele de băieți, cu noi grupe. Antrenorii de la Academia FC Universitatea Cluj oferă detaliile despre program și condițiile de participare, la numerele de telefon afișate pe pagina de Facebook a centrului.
⚽ MIHAI HOSSU: O vară cum n-au mai fost
Azi e mai mult pe bază de nostalgii. Ce bine că viitorul nu există…
Universitatea Craiova și Universitatea Cluj își află mâine numele echipelor care merg mai departe în cupele europene.
Echipele astea stau în Europa cât stau românii în Thassos: cel mult o săptămână!
Steaua e campioană, echipa națională antrenată de Mircea Lucescu tocmai a ratat calificarea la Mondial, iar noi stăm la coadă să luăm bani pe sticle goale.
Bine te-am regăsit, 1985!
A venit la Cluj toată floarea cea apusă a vestitului Apus, cu Ronaldinho și Materazzi în frunte, la Sports Festival. S-a dat Dinţosul jos din avion și prima lui întrebare a fost: „Mai joacă Nistor?”
În 1972, când „U” participa ultima dată în cupele europene, Clujul nu avea metrou, centură sau pasaj peste Tăietura Turcului.
Practic, în 1972, Clujul era ca azi, dar mult mai puțin optimist.
Îl cunoaște cineva pe Julică ?
Să-l întrebe dacă mai rămân abonat la newsletter ... în sensul că mai vine o dată ?!