No bine, Cluj!
Turul 1 înapoi, imobiliare, bătăi (din nou), joburi, sport şi recomandări culturale.
Bună ziua tuturor, mai puțin celor care ştiu exact cum să se îmbrace ca să nu le fie nici prea frig dimineaţa şi nici prea cald după-amiaza.
Un candidat suveranist ar câștiga turul 1 al alegerilor prezidențiale, însă ar pierde în turul 2 în fața lui Nicușor Dan, arată un sondaj realizat între 13-15 martie de institutul AtlasIntel. De asemenea, Călin Georgescu ar fi pierdut în decembrie în turul 2 în fața Elenei Lasconi, dacă alegerile nu ar fi fost anulate. Prin urmare, sunt șanse mari ca de la sfârșitul lunii mai încolo noul slogan al suveraniștilor să fie: "Turul 1, înapoi!"
Candidatura Dianei Șoșoacă a fost din nou respinsă, un bun prilej pentru a-i scrie marelui prieten al poporului român, Vladimir Putin: "După cum puteți vedea, deși UE acuză Rusia de dictatură, adevărata dictatură este în România". Un mare bravo Dianei Șoșoacă, o adevărată patrioată care, în loc să emigreze în Rusia și să se bucure de libertatea de acolo, a ales să rămână aici și să lupte cu dictatura UE.
Temperaturile din Grecia au depășit în acest weekend pe alocuri 30 de grade, însă de azi sunt așteptate ninsori și îngheț, la fel ca la noi. De data asta chiar avem Grecia și acasă.
Și acum, știrile!
🟠 Peste 220 de garaje vor fi demolate în prima parte a anului la Cluj, anunţă viceprimarul Dan Tarcea, care a trimis somaţii proprietarilor să-şi elibereze garajele de mobilă, moloz, biciclete şi murături şi să-și caute alt loc unde să bea o bere fără să-i vadă nevasta.
🟠 Boxele din subsolul blocurilor nu pot fi transformate în apartamente, iar agenții imobiliari care promovează asemenea minciuni ar trebui sancționați, spune arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Discuţia s-a reluat după anunțul unui agent imobiliar care oferea spre vânzare o boxă din subsolul unui bloc din "Bună Ziua" contra sumei de 50.000 de euro, pretinzând că aceasta poate fi transformată în apartament. Păi dacă se bagă lege şi nu mai pot agenţii să mintă - "vin puţin cheltuielile", "e aproape de metrou", "nu este niciun nebun în bloc" - se prăbuşeşte tot sectorul imobiliar.
🟠 Șoferul unei Dacii Spring i-a spart parbrizul cu pumnii unui coleg de trafic pentru că, deşi colegul avea destulă prioritate, nu i-a dat şi lui măcar puţină.
Şoferul agresat s-a blocat în maşină şi a sunat calm la poliţie, ceea ce e recomandat când te atacă un conducător de Dacia Spring: dacă e destul de curajos să iasă cu așa ceva pe stradă, mai bine să nu te pui cu el, că sigur e în stare de orice.
🟠 Continuăm cu ştiri din oraşul de 5 stele verzi. Un tânăr a fost snopit în bătaie şi băgat în spital de oamenii de ordine după ce ar fi agresat un jandarm la o petrecere de la BT Arena. Scandalul continuă cu ameninţări şi plângeri penale între petrecăreţi, jandarmi şi firma de pază. Tot mai faină viaţa de student la Cluj: mergi la cursuri, mai un meci, mai un teatru, mai un concert, mai un UPU.
Dar trebuie să-i înţelegem şi pe jandarmi, la Cluj protestele sunt paşnice, iar la meciuri n-a mai fost de mult tărăboi, trebuie să bată şi ei pe cineva să se menţină în formă.
🟠 În Floreşti va fi construit un muzeu "galerie istorică" de peste 11.000 de metri pătraţi, cu aproape 30 de milioane de euro. Primarul promite de mult timp acest muzeu, dar nu spune clar când va fi gata, probabil mai aşteaptă să se mai adune câteva zeci de ani de istorie, să aibă cu ce să-l umple.
🟠 Doi tineri din Cluj cresc şi vând microplante pe verticală, pe muzică de Mozart, genul de idee faină care-ţi vine când consumi plante la orizontală, pe muzica lui Snoop Dogg.
🟠 Jurnaliştii de investigaţie care au scris printre altele despre fraţii Tate, clanul Corduneanu sau traficul de cereale din Ucraina au fost filaţi pe stradă şi anchetaţi de DNA. Ceea ce părea iniţial doar o altă acţiune de intimidare a presei şi totodată o risipă a banilor publici a scos însă la iveală detalii şocante despre cei doi ziarişti, care se plimbau prin centrul Bucureştiului de pe o stradă pe alta şi de la o clădire la alta pentru a-şi face meseria, împărţeau mâncare de la take-away, pe care o consumau în mers, beau cafele şi uneori se aşezau pe băncuţe să se odihnească. Totul în plină zi, în văzul lumii.
Şi dacă tot s-a creat un precedent, îi puteţi fila şi voi pe jurnaliştii Luiza Vasiliu şi Victor Ilie, trebuie doar să vă abonaţi la , tot aici, pe substack.
📷 AM FOST PE INSTA ŞI NE-A PLĂCUT: BCU fotografiată de-afară, că din interior n-ar recunoaşte-o nimeni.
🟠 Peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin Simularea Evaluării Naționale 2025 săptămâna aceasta, iar săptămâna viitoare vor susţine că li s-a dat prea greu şi exact ce n-au făcut la ore.
🟠 Discuţia cu fraudarea semnăturilor pentru candidatura la prezidenţiale s-a reluat în spațiul public după ce Daniel Funeriu şi Lavinia Şandru au reuşit să strângă cele 200.000 de semnături obligatorii - aici chiar nu trebuie să fii Ion Cristoiu ca să te întrebi: "De unde a avut Funeriu semnături?"
🟠 Producătorul chinez BYD anunță că a pus la punct prima stație de încărcare cu o putere de 1000 kW, capabilă să încarce o mașină electrică în același timp în care faci plinul la Logan. Chinezii spun că stația oferă în doar 5 minute autonomie pentru 400 km, ceea ce înseamnă că în astea 5 minute la o singură stație poți încărca două-trei Spring-uri.
🟠 Spectacol în primul Mare Premiu de Formula 1 al anului, cu 6 abandonuri, Lando Norris (McLaren) câştigător şi Lewis Hamilton doar pe locul 10, la debutul său pentru Ferrari. Marii absenți de pe circuitul de pe Melbourne Park au fost Marcel Ciolacu și Gabriel Vlase, care au preferat să rămână acasă să se lupte cu elementele perfide woke din buletinele românilor, ca nişte eroi.
🟠 După ce săptămâna trecută a fost filmat la Cluj câinele-robot, a apărut şi cel mai bun prieten al lui, un robot umanoid care s-a plimbat printre oameni la mitingul pro-european de la Bucureşti, a salutat lumea şi a fost legitimat de jandarmi. Ce voiam să vă întrebăm: ştiam că Soros plătea 30 de lei pentru un câine şi 50 de lei de copil dacă-i aduci la proteste, aveți idee cât dă pentru un robot?
🗨️ CĂ BINE ZICE… - CITATUL DEŞTEPT AL SĂPTĂMÂNII
"Challenge-ul pentru un ziarist care ar fi astăzi în poziţia de a face glume despre politicieni e mult mai mare! (faţă de epoca de aur a Academiei Caţavencu, n.r.) Pentru că viaţa bate filmul. În condiţiile de astăzi nu poţi să faci glume despre nişte glume!”
▶️ Mircea Toma, într-un interviu pentru news.ro, despre CNA, discurs politic, dezinformare, manipulare şi "atacul rusesc asupra României, început acum 8 ani".
🌱 ÎNAINTE E MAI BINE
- ştirea pozitivă despre afacerile, iniţiativele şi investiţiile clujene -
Bursa Locurilor de Muncă în Ospitalitate va avea loc miercuri, 19 martie, de la 9 dimineaţa, la Casino, Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de AJOFM Cluj, în parteneriat cu Organizația Patronală HORECA Cluj-Napoca și reunește angajatori, instituții educaționale și specialiști din industrie.
Peste 20 de angajatori din domeniul ospitalității din Cluj vor pune pe masă peste 200 de locuri de muncă, iar participanții vor putea afla și despre programele de formare profesională care i-ar putea ajuta în carieră. Printre instituțiile prezente se numără USAMV, Facultatea de Business (UBB), Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni (CCOPA-UBB), Bakery School şi Breasla Bucătarilor.
Evenimentul include ateliere practice dedicate meseriilor din HORECA, susținute de profesioniști din domeniu şi Premiul HORECA 2025 pentru excelenţă în ospitalitate, acordat unei eleve de la Colegiul Tehnic "Raluca Ripan" Cluj-Napoca.
De asemenea, un panel de discuții va aborda provocările actuale ale industriei, de la deficitul de personal la schimbările legislative, avându-i ca speakeri pe Radu Vona, Horațiu Valer Coldea, Simona Constantinescu, Radu Mihalca, Ioan Oleleu și Adriana-Luciana Tănase, iar alături de ei vor fi Ana Maria Chiciudean, director AJOFM Cluj şi Ștefan Gadola, președinte HORECA Cluj-Napoca.
Agenda completă a evenimentului e aici, intrarea e liberă, dar locurile pentru paneluri sunt limitate: dacă vreţi să le vedeţi, e bine să completaţi formularul de aici.
⭐ CLUJUL - SPECTACOL
🥖🍷Festivalul Filmului Francez la Cluj-Napoca | Ecohos / Ecouri - 20-23 martie, Cinema Victoria - program şi bilete
La Cluj, deschiderea oficială e joi, 20 martie de la ora 20, cu filmul biografic și muzical Monsieur Aznavour. Festivalul filmului francez se desfăşoară anul acesta în mai multe oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Timişora, Târgu Mureş sau Sibiu. Programul complet e aici.
MUZICĂ
🌌 3 Sud Est - vineri, 21 martie, ora 21, Fabrica de Bere - bilete
🎻 Mădălina Pavăl Orchestra | Lansare album "Fuga Iuga" - sâmbătă, 22 martie, ora 20, Form Space - bilete.
🎩 Figaro de Mozart | Spectacol de operă pentru copii - sâmbătă, 22 martie, ora 11, Cinema "Florin Piersic" - bilete
🎤 Karaoke Party | Asta ne mai lipsea - sâmbătă, 22 martie, ora 22, Spaţiu Music Pub, Piaţa Muzeului 3 (Bardot, la etaj) - detalii şi bilete.
TEATRU
⚙️ Maşiniştii (comedie de George Lungoci, regia: Dragoş Pop) - vineri, 28 martie, ora 19, Studio "Euphorion" - detalii şi bilete | program Teatrul Naţional - martie
🍃 Rubedeniile (după romanul lui Móricz Zsigmond, regia: László Bocsárdi) – vineri, 21 martie, ora 19, Opera Maghiară - detalii şi bilete | program Teatrul Maghiar - martie
👋 Pentru agenda culturală completă + recomandări mai multe şi mai generoase,
vă recomandăm să vă abonaţi la
🎈 ŞI CU COPIII CE FACEM?
Mergeţi cu ei (sau fără) la trenuleţe, în Mănăştur. 🚂
Între 22 martie și 16 aprilie, la Cinema Dacia din Mănăștur are loc o mare expoziție de trenulețe și miniaturi. Pe o suprafață de 150 mp, va fi creat un peisaj în patru anotimpuri, cu zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine şi detalii fine.
Vizitatorii pot conduce trenulețele și pot participa la misiuni de căutare pe diorama despre care organizatorii spun că e impresionantă. Biletele costă 25 de lei sau 20 pentru grupuri de minimum 20 de persoane. Mai multe detalii, în eventul de pe facebook.
📚 Nu uitaţi nici de substackul lui cu recomandări de cărţi pentru copii: din mai recent articol aflăm despre o ediţie aniversară la 70 de ani de "Cireşarii" şi despre un nou volum al autoarei Carmen Tiderle, pe lângă alte bunătăţi.
✍️ MIHAI HOSSU: JURNALUL UNUI AN CUM NU A MAI FOST ALTUL
CSU Craiova - Universitatea Cluj 3-0
A, deci așa e în play-off? Bine!
E prima noastră înfrângere în toată istoria de 10 ani a play-off-ului!
A început Sabău să își numere jucătorii: suntem 10 cu Simion, 9 cu Bic, 8 cu Oancea. Încă unul și se întrerupe meciul.
Avem ghinion pe terenul Universității Craiova, unde joacă și CSU. Golurile le-am luat pe greșeli personale și aia e.
Parcă toate au intrat prin portar. Dar nici fundașii nu l-au ajutat.Rezultatul e mincinos. Putea la fel de bine să fie 1-0 sau 5-0!
Că suntem în play-off sau în stația de metrou Natura Verde din Mănăștur, tot aia. Așteptăm ceva ce știm sigur că nu vine niciodată.
Cine a fost primul, titlul sau metroul?
Textul complet e pe facebook.
🐸 CE-AI FĂCUT, MEMĂ?
Dacă aveţi păreri sau idei despre newsletter, ne puteţi scrie cu un reply la acest mail sau prin mesaj, pe butonul de mai jos.
Frumos! Mulțumim! 🙂
fain