Salutări tuturor, în afară de cei care coc vinete cu geamul deschis. N-aveţi suflet.
Nicușor Dan se întâlneşte cu partidele politice pentru a discuta soluţii de reducere a deficitului. Președintele vrea să convingă partidele că prioritară e reducerea cheltuielilor statului, şi nu creșterea taxelor. Îi urăm succes - practic e ca și cum ai încerca să convingi hienele să lase antilopele în pace și să treacă la o dietă bazată exclusiv pe legume.
O furtună de o oră a creat haos în Bucureşti: bulevarde inundate, linii de tramvai blocate, copaci căzuți peste mașini, mall închis, apa până-n glezne în autobuze. Exact la fel se întâmplă și la Cluj când plouă, doar că aici nu se inundă și stațiile de metrou, fiind mai noi şi mai moderne, cum se fac în 2050.
O analiză edupedu.ro arată că avem cel mai mic număr de înscrişi la examenul de bacalaureat din ultimii 20 de ani. Aproape un sfert din elevii care au început clasa a XII-a în septembrie nu au ajuns la BAC, unii fiind ocupaţi cu actele pentru deschiderea unei covrigării şi alţii cu dosarul de candidatură la senat.
Partida România - Cipru se joacă astăzi, de la 21:45, în preliminariile pentru calificarea la Mondialele din America. Misiunea jucătorilor români e aproape imposibilă - mai întâi să-şi câştige toate meciurile, apoi să profite de jocul rezultatelor şi în cele din urmă să treacă de boss-ul final, funcţionarul de la ambasadă care trebuie să le dea vizele pentru SUA.
Printre atâtea vești proaste, în sfârșit și una bună: galaxia noastră nu se mai lovește de Andromeda peste 4,5 miliarde de ani, cum se credea, ci abia peste vreo 10 miliarde. Mă rog, nouă ne e destul de indiferent ce se va întâmpla peste 4,5 miliarde de ani, dar pentru Ion Iliescu chiar e o veste bună.
CINE V-A SONDAT AICI?
ŞI ACUM, ŞTIRILE!
🟠 Primarul Emil Boc a anunțat că începe proiectarea tronsonului 2 al centurii metropolitane. În prezent se lucrează și la exproprieri, care vor costa undeva în jur de 200 de milioane de euro. Nu vrem să spunem c-am fi printre cele mai scumpe oraşe din Europa, dar la noi costă 200 de milioane doar să treci pe lângă Cluj.
🟠 Aflat la Braga, în Portugalia, pentru conferinţa Eurocities, primarul Clujului s-a filmat la o bere pe terasă, probabil ca să ne facă în ciudă că el e într-un oraş unde-ţi permiţi o bere pe terasă.
🟠 Domeniul Public Napoca face angajări în Cluj. Regia scoate la concurs, printre altele, un post de hingher, unul de gropar, dar și un post de îngrijitor WC-uri publice, meserii care nu-ţi garantează o carieră, dar sunt mai respectate şi mai bine plătite decât cea de profesor.
🟠 Municipiul Cluj-Napoca va avea un nou parc fotovoltaic, care va asigura aproximativ 70 la sută din energia necesară pentru iluminatul public stradal. Devenim un oraș tot mai neprietenos cu hoții și tinerii îndrăgostiți care n-au bani de-o cameră la hotel.
🟠 Rareș Bogdan a participat la Bruxelles la inaugurarea cu manele a restaurantului lui Paul Nicolau aka Pescobar, care l-a prezentat pe Rareş drept „şeful delegaţiei României din Parlamentul European”, că altfel îl confundau invitaţii cu un ospătar şi îl tot trimiteau după băutură.
🟠 De Rusalii, în satele de pe Valea Someșului Mic a avut loc obiceiul care poartă numele de „Împănatul boului”. Pe scurt, fata care prinde boul sfințit de preot și împodobit cu flori și panglici colorate se va mărita în curând, dar cu altul.
📷 AM FOST PE INSTA ŞI NE-A PLĂCUT: Şezi in the park.
🟠 Sâmbătă, superstarul brazilian Ronaldinho joacă un meci demonstrativ în BT Arena din Cluj, alături de alte vedete din fotbal şi tot sâmbătă, în Parcul Central, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Croşetatului în public, deci la ambele evenimente se va croşeta frumos, într-un fel sau altul.
🟠 Un apartament din complexul Wings a fost scos la închiriere cu 800 de euro pe perioada festivalului Untold. Printre dotări e și o toaletă funcțională, amplasată direct pe balcon, lângă jacuzzi și grătar. Probabil e o greşeală în anunţ, fiindcă la aşa condiţii, numai balconul merită 800 de euro.
🟠 Cântăreaţa Vlăduţa Lupău e deranjată că locuitorii din Secuime nu au înţeles-o când a oprit să-şi cumpere suc şi plăcintă, crezând despre ei că nu ştiu limba română, când secuii erau de fapt fani Georgiana Lobonţ şi n-aveau chef să vorbească cu ea şi nici să-i dea un langoş.
🟠 Spaniolul Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Roland Garros în faţa italianului Jannik Sinner după o finală de 5 ore şi 32 de minute absolut epuizantă, când ne-am ridicat de pe canapea din fața televizorului efectiv abia mai puteam merge.
🗨️ CĂ BINE ZICE… - CITATUL DEŞTEPT AL SĂPTĂMÂNII
„Spațiul informațional este dominat, în acest moment, de dezinformarea despre război, pentru că statul nu este capabil să comunice eficient, onest și credibil pe subiectul ăsta. Adică, să preia conversația.”
Codruţa Simina şi Ovidiu Mihalcea în newsletterul despre dezinformare, o ediţie concentrată pe demontarea propagandei care încearcă să îi sperie pe români că urmează să intrăm în război.
🌱 ÎNAINTE E MAI BINE
- ştirea pozitivă despre afacerile, iniţiativele şi investiţiile clujene -
🎟️ Just in: 10 abonamente duble la Electric Castle, oferite printr-o campanie E.ON
E.ON vrea să-şi promoveze serviciile digitale şi reducerea consumului de hârtie printr-un concurs la finalul căruia 10 norocoşi ar putea câştiga abonamente duble la Festivalul Electric Castle (16-20 iulie 2025, Bonţida, Cluj).
Participarea este posibilă prin crearea unui cont E.ON Myline, activarea facturii electronice și înscrierea pe site-ul oficial al campaniei, www.eon.ro/electric-castle, până la data de 15 iunie 2025.
Concursul urmărește să încurajeze trecerea către facturarea electronică, un pas important în direcția digitalizării și a reducerii consumului de hârtie. Pe lângă impactul ecologic pozitiv, participanții intră automat în tragerea la sorți pentru biletele la unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică din România.
Ediția din acest an a Electric Castle promite o atmosferă memorabilă, cu artiști internaționali de top, printre care şi Justin Timberlake, instalații spectaculoase și activități culturale desfășurate în inconfundabilul decor al castelului Banffy din Bonțida.
⭐ CLUJUL - SPECTACOL
🎞️ Transilvania International Film Festival (TIFF) - 13-23 iunie - program
🤸 Sports festival | Meci demonstrativ Ronaldinho | Cros, jocuri, competiţii, concerte - 12-15 iunie - lista evenimentelor
🎙️ Sport Talks | Răbdarea construieşte performanţa | Speakeri: Camelia Potec, Wesley Sneijder, Răzvan Raţ, Doina Melinte, Mircea Miclea, Tibi Uşeriu şi mulţi alţii - joi-duminică, 12-15 iunie, Radisson Blu Hotel, intrare liberă - detalii
🔥 Spectacol imersiv de teatru | Infernul lui Dante - joi, 12 iunie, ora 19 la Muzeul Mina (str. Orăștiei 10) - detalii
🔪 Cuţitul, prietenul omului | Târg de cuţite artizanale şi expoziţie de arme istorice - vineri, 13 iunie, ora 10, la Turnul Croitorilor - detalii
🎤 Karaoke Party | Give me some Spaţiu - sâmbătă, 14 iunie, ora 21, Spaţiu Music Pub, Piaţa Muzeului 3 (Bardot, la etaj) - detalii.
🌍 Expoziţie foto „PLECAT” | Migranţi români | Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu - 13-22 iunie, orele 10-18, Muzeul de Artă - detalii

🪷 Piaţa de flori altfel - vineri - duminică, 13-15 iunie, Strada Potaissa - detalii
🧶 Ziua Mondială a Tricotatului şi Croșetatului în public - sâmbătă, 14 iunie, ora 11, Casino Parcul Central - detalii
🐕 Canicross | Curse de câini şi în tandem - duminică, 15 iunie, ora 14, Parcul Central Cluj-Napoca - detalii
🦸 Crosul Super Eroilor | Pentru Via Transilvanica - duminică, 15 iunie, start la ora 9 dimineaţa, Cluj Arena - detalii
👋 Pentru agenda culturală completă + recomandări mai multe şi mai generoase,
abonaţi-vă şi la , tot aici, pe substack. 👀
🎈 ŞI CU COPIII CE FACEM?
Încălţaţi-i comod şi mergeți cu ei sâmbătă dimineaţa la spectacolul de teatru itinerant „Olguţa şi un bunic de milioane”
Olguţa, o fată de 12 ani care locuieşte la Cluj, pleacă într-o aventură prin centrul oraşului cu toţi spectatorii după ea: adică publicul se plimbă alături de personaje dintr-un loc în altul, trăind povestea alături de ei.
Spectacolul creat de Alex Moldovan - pe care-l ştim din newsletterul cu recomandări de cărţi pentru copii - începe sâmbătă, 14 iunie, la ora 11. Locul de întâlnire: Piaţa Unirii, în stânga statuii lui Matei Corvin.
Ce trebuie să vă aduceţi de-acasă: pantofi comozi, un telefon încărcat pentru a scana coduri QR pe traseu şi căşti.
Dacă vă place ideea, dar sâmbătă aveţi alt program, spectacolul se repetă şi duminică, tot de la 11. Biletele pentru oricare dintre zile se pot cumpăra de aici.
🐸 CE-AI FĂCUT, MEMĂ?
Şi vede în ochii tăi că nu-ţi pasă dacă o murdăreşti.
Țânțarul 😂😂😂
Ce bine era dacă mai puneau măcar un newsletter pe lună, că e vară dar nu toată lumea e în concediu !
Alo !!